Van acht naar zes uur per dag werken?

Het antwoord op de vraag blijft lastig…
In het Zweedse Göteborg is een 2-jarig wetenschappelijk experiment naar de voor- en of nadelen van een zesurige werkweek afgerond. Het onderzoek duurde tot eind 2016.

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, werkdagen van zes uur per dag. Maar in februari 2015 werd dit werkelijkheid voor de verpleegkundigen in het Svartedalens bejaardentehuis. In het kader van een wetenschappelijk experiment stapten zij over van een achturige naar een zesurige werkdag en dat ook nog eens voor hetzelfde loon.

Om ervoor te zorgen dat de patiënten in het bejaardentehuis dezelfde uren verzorging kregen aangeboden als voorheen, werden 15 nieuwe medewerkers aangeworven voor de duur van het experiment. Dit koste de gemeente een extra € 600.000 per jaar – een 22% stijging van de bruto kosten.

Uit het onderzoek kwam echter naar voren dat deze kosten gecompenseerd werden door 2 financiële voordelen.  Het ziekteverzuim onder de verpleegsters halveerde, en de werkloosheid daalde doordat er meer verpleegsters aan het werk konden. Dit betekende minder ziektekosten en minder uitkeringen. shutterstock_108438917-met-logoHet resultaat: de zesurige werkdag bleek uiteindelijk niet 22, maar 10 procent duurder dan een achturige werkdag. Had de gemeente ervoor gekozen om het loon van de verpleegsters aan te passen in plaats van hetzelfde te laten dan waren de kosten nog lager uitgevallen.

Het onderzoek heeft daarnaast duidelijk aangetoond wat de voordelen zijn voor de werknemers. Al vrij vroeg in het onderzoek werd duidelijk dat door de verkorting van de werktijd de verpleegkundigen zich gezonder en energieker voelden en ook meer tijd gingen besteden aan sociale activiteiten met de bewoners, zoals spelletjes, buiten wandelingen, gymmen of gewoon een goed gesprek. Een verhoging van de productiviteit aldus hoofdonderzoeker Bengt Lorentzon. ‘In Svartedalen lag het aantal activiteiten voor bejaarden 80 procent hoger dan in bejaardentehuizen met achturige werkdagen.’

Hoewel er dus wel degelijk kosten aan de werktijdverkorting verbonden zijn is er een verhoging in de productiviteit te zien. Nu het experiment is afgelopen zijn de verpleegsters echter weer aan het werk op basis van een 8 urige werkdag. Volgens de wethouder zorg van Göteborg Daniel Bernmar is het nooit het plan geweest om het experiment definitief te laten worden nadat het was afgelopen. ‘We wilden alleen kijken welke voor- en nadelen een zesurige werkdagen zou sorteren in een zwaar beroep zoals verpleegster. Nu kunnen we als samenleving een debat voeren over de resultaten: vinden we dat de 10 procent extra kosten opwegen tegen de immateriële voordelen, of niet?’

Bron:

The Guardian – 1

The Guardian – 2

De Volkskrant

WAT GAAT 2017 U FINANCIEEL BRENGEN?

De economie bruist en de financiële crisis lijkt voorbij, maar wat merkt de gemiddelde Nederlander daar eigenlijk van?

Afgelopen donderdag liet de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de kamer al duidelijk weten wat we kunnen verwachten in 2017.

wat-brengt-2017Zo zullen de meeste werkende Nederlanders een lichte positieve verandering terugzien op hun loonstrookje. Voor werknemers met een lager inkomen (tot ongeveer €40.000) is de plus op het loonstrookje het meest substantieel, zij hebben namelijk voordeel van het verhogen van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting (AHK).

Ook het loonstrookje van de mensen die een uitkering ontvangen en het loonstrookje van de AOW’ers gaat er volgend jaar op vooruit door de reguliere indexatie. Het is echter de verwachting dat de loonstrookjes van pensioenfondsen weinig veranderingen zullen laten zien.

Naast de verandering in ons loonstrookje heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) ook rekening gehouden met andere omstandigheden die van invloed zouden zijn op de koopkracht van Nederlanders. “De veranderingen in de inkomstenbelasting, toeslagen en de zorgpremie, samen met de ontwikkeling van lonen en prijzen bepalen het koopkrachtbeeld van 2017, gebaseerd op de meest recente economische raming van het CPB”, aldus de minister. Hierbij kan gedacht worden aan de verhoging van de huurtoeslag, zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag in 2017.

Voor het vierde jaar op rij verwacht men dat in doorsnee de koopkracht zal stijgen met 0,7%. Huishoudens met een lager inkomen gaan er iets meer op vooruit dan andere huishoudens. Circa 82% van alle huishoudens heeft per saldo een positieve koopkrachtontwikkeling.

Hoewel erop Prinsjesdag nog een gemiddelde stijging van 1% werd verwacht is deze nu bijgesteld naar een gemiddelde stijging van 0,7%. Dit heeft met name te maken met de zorgpremies die hoger uitvallen én een hogere inflatie. “Overigens krijgen huishoudens met een laag inkomen deze hogere gemiddelde zorgpremie één-op-één vergoed door een hogere zorgtoeslag”, aldus de minister.

Alles in ogenschouw genomen verbetert het koopkrachtbeeld volgend jaar dus. En dat is een goed bericht voor de meeste huishoudens in Nederland.

Goed om te weten nu de jaarwisseling voor de deur staat.

Fijne jaarwisseling!

PS. benieuwd wat er specifiek voor u wordt verwacht lees dan zelf de brief van de minister:

Ministerie Sociale zaken en Werkgelegenheid, De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher, 22 dec 2016 Den-Haag, 2016-0000272402.

 

3e partijen mogen straks meekijken met bankgegevens

 

shutterstock_313786052

 

 

 

 

 

Per 1 januari 2018 zal er een nieuwe wet in werking treden. Door die wet, PSD2 genoemd, zijn banken straks verplicht betaalgegevens van klanten te delen met andere partijen mits de klant daar toestemming voor geeft.Het AFM (Autoriteit Financiële Markten) is bang voor misbruik als banken gegevens uit zullen wisselen.Het AFM denkt dat er door deze nieuwe Europese wet meer cybercriminaliteit zal ontstaan.

Wat gaat er veranderen?

Op dit moment kunnen alleen de banken zien wat u koopt, pint en wat uw inkomsten zijn.De banken zijn dus de enige partij die daarbij kunnen helpen.Per 1 januari 2018 gaat dit veranderen, Alle partijen zoals kledingwinkels ,websites etc. kunnen dan die gegevens te zien krijgen. Op dit moment staan er al talloze bedrijven klaar voor de nieuwe regeling. Bedrijven willen de concurrentie aangaan om diensten die alleen banken aan konden bieden nu ook aan te gaan bieden. Zoals beleggingsapps, nieuwe betaalmanieren en apps met een huishoudboekje.

Zowel voordelen als nadelen

Met de gegevens die andere bedrijven kunnen zien kunnen veel goede dingen worden gedaan.Maar er zitten ook veel nadelen aan.Gegevens van de klanten kunnen worden misbruikt.De politiek moet een goede manier zien te vinden om de toezicht beter te regelen.

Vergunning

Partijen die gebruik willen maken van de nieuwe regel moeten een bankvergunning aanvragen. Dit is mogelijk in elk Europees land. Het enige waar AFM zich nog druk om maakt, is dat cybercriminelen via een omweg aan de vergunning kunnen ontkomen en er zo misbruik van kunnen maken.Het AFM is ermee bezig om dit zo goed mogelijk in de gaten te houden.Dat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken, en dat het AFM veilig met onze gegevens om zal gaan!

 

nos

nu

Handige tips om nu al in de kerst stemming te komen!

De temperatuur is gedaald, de kerstverlichting is al in verschillende dorpen en steden opgehangen. Om nu al in de volledige kerst stemming te komen heb je hier 10 handige tips om te genieten van één van de allerleukste feesten van het jaar.

#1 Schaatsen

schaatsen-kerstGa een dagje naar een schaatsbaan  met je familie of vrienden. Door de kerstverlichting, de kou en de gezelligheid kom je helemaal in de stemming voor kerst. Dus haal de schaatsen maar uit het vet of van zolder voor een actief uitje.

 

#2 Kerstshoppen

kerst-shoppen-jpg-logoDe etalages van winkels komen nu vol te hangen met sfeervolle lampjes en kerstcollecties. Genoeg reden dus om door de winkelstraten te wandelen en kerstinkopen te gaan doen. Dankzij de kerstperiode zijn er talloze aanbiedingen opkomst, mooi meegenomen dus!

#3 Christmas food

Christmas cookies

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de kerstvoorbereidingen. Lekkere kerstkoekjes bakken, samen met je familie of vrienden, of genieten van een lekker kerstbrood, genoeg mogelijkheden om uit te kiezen.   

 

 

#4 Kerstmarktjes bezoeken

kerstmarkt-kerst1Bij kerstmarktjes kan je genieten van heerlijk eten en leuke kerst kraampjes die sfeervol verlicht zijn. Dit is alles wat je nodig hebt om in de kerstsfeer te komen. Beroemde kerstmarkten die je kunt bezoeken zijn in Keulen, Dusseldorf of Maastricht. Op zoek naar een kerstmarkt dichter bij huis? Kijk dan eens bij de Kerstmarkten op de website van Hollandse Markten.

#5 Kerstfilms

kerst-films1Kruip heerlijk op de bank met een warme deken. Steek de open haard en kaarsjes aan en kijk een leuke klassieke kerstfilm zoals Home Alone, de film Elf of de romantische komedy The Holiday. 

 

 

#6 Pretparken bezoeken

pretpark-winter1Er zijn genoeg pretparken omgebouwd in winterse sferen. Een dagje naar Winter Efteling geeft je nog meer verlangen naar de kerst. Leuk voor het hele gezin!

 

#7 Kerstliedjes
kerst-songs1Niets krijgt je zo snel in een kerstsfeer dan muziek. Zodra je de bekende kerstklassiekers hoort die je sinds jongs af aan meezong zoals de liedjes “It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas” van Bing Crosby en “Last Christmas van Wham!” Krijg je gelijk zin om uit volle borst mee te zingen. Sky Radio aan en meezingen maar met je collega’s.

#8 Huis decoreren

versieren-kerst1Het maakt niet uit als je een huis hebt vol kinderen of gewoon alleen woont. Geniet van de kerstperiode op de manier die bij je past. Koop een kerstboom en versier het met allemaal kerstballen en lichtjes. Zet kaarsen voor je ramen om zo een leuke sfeer te creëren. Ook als je alleen woont mag je best de boel voor jezelf versieren!

#9 Warme chocolademelk drinken

chocolade-melk2Tijdens deze koude kerstperiode kan je volop genieten van een warme chocolademelk! Het geeft je gelijk een warm gevoel. En chocolademelk hoeft niet meer zo saai te zijn als vroeger? Naast slagroom kan je kiezen voor minimarshmellows, candycanes en noem maar op! En wat dacht je van chocolademelk met een snufje kaneel of chili voor de kick?

#10 Goeds doen voor een ander

kerst-cadeaugevenDoneer je tijd en/ of geld aan mensen in nood of juist die alleenstaande oude buurvrouw. Denk aan hoe jij je zou voelen als jij in hun schoenen stond. Probeer daarom iets goeds te doen voor een ander zoals een klein cadeautje of een kaartje. Zo laat je tenminste zien dat ze niet alleen zijn en geliefd worden door een ander. Als je geeft ontvang je er zelf zoveel voor terug!

Trump nieuwe president, wat zou dat betekenen voor Nederland?

Donald Trump wordt de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten. De overwinning zorgt voor een hoop ophef. De grote vraag is of Trump zijn grote woorden waar zal maken. Maar wat betekent dit precies voor Nederland?

Vele Europese landen staan niet te juichen bij het aanstaande presidentschap van Trump. Maar de verzoenende woorden tijdens zijn speech na zijn verkiezingsoverwinning, stelden wel wat gerust.

Trump is erg vaag over hoe hij zijn woorden zal waarmaken, terwijl Nederland erg afhankelijk is van de beslissingen die hij zal maken. ‘’Als Trump aan de macht komt, is he
t heel onzeker wat dit gaat betekenen voor de economie’’, zegt hoofdeconoom Maritza Cabezas van ABN Amro. En die onzekerheid zal gevolgen hebben voor bijna alle landen.

Eén van de dingen waar Trump wel duidelijk over is, is de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). Nu is het zo dat de NAVO-lidstaten elkaar moeten verdedigen als één van hen wordt aangevallen. Dat wil Trump veranderen. Hij wilt bijvoorbeeld dat de aanwezigheid van Anaamloosmerikaanse militaire in sommige gebieden minder vanzelfsprekend wordt. ‘’De VS kunnen niet de politie van de wereld zijn’’, vindt Trump om vooral financiële redenen. Amerika betaalt veel geld aan de NAVO. Trump vind dat rijke Europese landen meer moeten bijdragen, Nederland zal dus meer moeten investeren in defensie.

Ook wilt Trump nieuwe handelsakkoorden sluiten met de wereld. Trump wil het TTIP, het veelbesproken handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, afschaffen. Dit zal een grote verandering zijn voor de hele wereldhandel met als gevolgen hogere import- en exportprijzen en handelstarieven die omhoogschieten. Dat geld ook voor Nederland. Toch zal dit voor ons wel meevallen. Nederland heeft een goede concurrentiepositie, dat betekent dat we makkelijker met andere landen kunnen handelen.

Nog een groot punt dat Trump wil veranderen is Rusland. Trump wil de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland sterk verbeteren. Wat hier wel positief aan is: Trump wil met Rusland de Syrië kwestie gaan aanpakken en wellicht zal dit lukken als de band tussen de Amerikanen en Russen hersteld wordt.Toch spreekt Trump zichzelf hierin vaak tegen, want hoewel hij zegt dat hij ISIS wil uitschakelen, laat hij ook weten dat hij wil dat Amerika zich terugtrekt uit het Midden-Oosten.

En dan is er natuurlijk ook nog de immigratie. Trump zal met zijn harde beleid veel Amerikanen hebben aangesproken. Maar wat betekent dit voor de Nederlanders? Vooral Islamitische Europeanen zullen hier een verandering in gaan merken. Trump wil een verbod op Islamitische immigranten. Dat kan invloed hebben op moslims of mensen met een Arabische naam die naar Amerika op vakantie willen gaan. Het kan dan best gebeuren dat je ESTA-verklaring (reistoestemming die je moet invullen om naar de Verenigde Staten te reizen) niet wordt goedgekeurd.

Trump zelf heeft al gezegd dat zijn harde woorden tijdens de campagne voor een deel ‘entertainment’ was. De vraag is wat er daadwerkelijk gaat gebeuren met de invloed van Donald Trump.

Bron: ADTelegraafNu

Een beetje hebzucht is best goed

Hebzuchtige mensen verdienen meer maar geven ook meer uit, sparen minder en hebben meer schulden. Het hoeft niet per se een slechte eigenschap te zijn, een beetje hebzucht is zelfs best goed.

Dat zijn de conclusies uit de studie ‘’The psychology of greed’’ van Terri Seuntjes, universitair docent gedragspsychologie aan de Tilburg University.

Hebzucht wordt vaak gezien als een belangrijk motief voor financieel gedrag. Seuntjes definieert hebzucht als een zacht verlangen naar meer. Het hoeft volgens haar niet per se een slechte eigenschap te zijn, het motiveert mensen om sneller hun doel te bereiken. Een beetje hebzucht is zelfs best goed.shutterstock_315031718

Hebzucht heeft niet alleen met geld te maken, ambitie kun je ook hebzucht noemen. Het is belangrijk om balans te vinden in de hebzucht, heel hebzuchtig zijn is niet goed. Helemaal niet hebzuchtig zijn is ook niet goed, want dan streef je nergens naar en heb je geen doel.

Volgens Seuntjes is iedereen in meer of mindere mate hebzuchtig, alleen is die eigenschap volgens haar bij de een sterker aanwezig dan bij de ander.

Dat neemt niet weg dat hebzuchtige mensen risicovoller met geld omgaan en vaker impuls aankopen doen, ze hebben dus minder zelf controle. Daarom vind Seuntjes het ook interessant om te onderzoeken of de hebzucht naar een ander doel kan worden gestuurd. ‘’We zien nu dat hebzuchtige mensen meer geld uitgeven, vaker lenen en minder sparen. Als we ze op één of andere manier hebberig kunnen maken voor spaargeld, zouden we het effect misschien kunnen omdraaien’’, aldus Seuntjes.

Daarnaast wordt er tegenwoordig nog weinig met contant geld betaald, betalen wordt steeds gemakkelijker en meer onzichtbaar, dat is niet gunstig voor hebzuchtige mensen. Zij ervaren minder ‘pijn’ als ze geld uitgeven. Voor hen zouden betalingen weer meer zichtbaar moeten worden. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat mensen vooral pijn ervaren als ze contant geld uitgeven, omdat men dan echt het geld ziet verdwijnen

Test hier hoe hebzuchtig u zelf bent: http://www.edgie.nl/hebzuchtschaal/1

Bron: VolkskrantTelegraafUniverse Online

Nieuwe maatregel BKR-registratie

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) zal vanaf 1 december meer inzicht krijgen op mensen met kleine of kortlopende leningen. Miljoenen bankklanten krijgen per 1 december een BKR-registratie. De mogelijkheid om rood te staan, moet vanaf die datum verplicht worden gemeld. Veel mensen zijn het niet eens met de nieuwe maatregel.

Op dit moment woshutterstock_148267295rden alleen kredieten van meer dan 500 euro tot 175.000 euro met een looptijd van meer dan drie maanden geregistreerd. Per 1 december worden ook consumenten die een krediet hebben tussen de 250 euro en 500 euro met een looptijd van minstens een maand geregistreerd. Ongeacht of ze daadwerkelijk rood staan of niet. Nu geldt dit alleen voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan.

Verschillende banken informeerden hun klanten over de veranderende regels. De klanten van ING ontvingen afgelopen week een brief op de mat met daarin de melding van de nieuwe maatregel die op 1 december ingaat. Rood kunnen staan, geldt vanaf die datum als een krediet, een lening. Dat is ook zo voor klanten die nooit rood staan of gestaan hebben. Naast ING gaan ook ABN Amro en Rabobank binnenkort hun klanten informeren over deze nieuwe maatregel.

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn bij het BKR geregistreerd. Van hen heeft 91% een positieve registratie, dat betekent dat zij binnen de marges van hun bestedingsruimte gemakkelijk een lening kunnen krijgen.

Met deze nieuwe maatregel zullen zo’n 3,5 miljoen extra Nederlanders geregistreerd worden. Ruim 80% van de mensen denken dat hiermee onschuldige burgers gedupeerd zullen worden en vinden de nieuwe maatregel onzinnig. Ook vinden zij dat hun privacy wordt aangetast als banken hun informatie delen met het BKR.

Het BKR heeft inzicht op data over persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, aankopen of afbetaling, de mogelijkheid tot rood staan en langere betalingsachterstanden op de hypotheek.

Mensen met een reguliere creditcard hebben al een BKR registratie. Wat handig om te weten is, is dat  geen prepaid creditcard bedrijven geen BKR toetsing doen, geen lening en geen rente dus. Iedereen kan een prepaid creditcard gebruiken, onafhankelijk van inkomen of kredietwaardigheid.

Bron: TelegraafVolkskrant

Contactloos betalen wint steeds meer populariteit

Eenieder van u heeft weleens contactloos betaald. Deze relatief nieuwe manier van betalen wordt steeds populairder, steeds meer Nederlanders gebruiken hun pinpas om contactloos te betalen.

De groei van het contactloos betalen stijgt snel, deze manier van betalen steeg dit jaar namelijk met 10% per maand, waardoor bijna ruim één op de vijf pinbetalingen op die manier worden uitgevoerd, aldus betaalvereniging Nederland. Inmiddels zijn er totaal al meer dan een half miljard contactloze betalingen gedaan in Nederland.

Een jaar geleden waren er nog wat problemen met het contactloos betalen in Europa. Bankiers en winkeliers werden opgeroepen om spoedig hun betaal apparaten te vervangen zodat mensen deze nieuwe manier van betalen kunnen gebruiken. Dat is inmiddels opgelost. Bij ruim de helft van alle verkooppunten in Nederland is het al mogelijk om contactloos te betalen. Dat zullen er ook steeds meer gaan worden.

Bijna de helft van ashutterstock_192633440l deze betalingen worden gedaan bij supermarkten. Bij de catering, waaronder bedrijfskantines, en verkoopautomaten, bijvoorbeeld voor snoep, snacks en frisdrank, worden tevens veel contactloze betalingen gedaan. Ook parkeergarages en parkeerterreinen zien deze betalingen flink stijgen.

Er wordt vooral contactloos betaald bij bedragen onder de 25 euro, omdat er dan geen pincode ingevoerd hoeft te worden. Echter nemen die betalingen bij hogere bedragen ook toe. Waar in 2015 nog maar 5% van alle contactloze betalingen een waarde boven de €25,- had heeft alleen al in de eerste helft van 2016 8% van alle contactloze betalingen een waarde boven de €25,-.

Ook is contactloos betalen erg veilig. Deze manier van betalen maakt het nog makkelijker en sneller voor de consument om af te rekenen. Daarmee wordt het aantrekkelijker om niet met contant geld te betalen, wat veiliger is voor winkeliers, want contant geld trekt immers overvallers aan.

Het verschil in populariteit van contactloos betalen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijdsgroepen wordt kleiner. Vorig jaar werd er nog maar 38 procent van alle contactloze betalingen door vrouwen gedaan, in de eerste helft van dit jaar is al 43 procent van de contactloze betalers een vrouw. Ook ouderen raken overtuigd van het gemak en de veiligheid van contactloos betalen.

Bron:  NU Telegraaf

 

Cybercriminaliteit neemt toe

cybercrime

In het afgelopen jaar is de cybercriminaliteit sterk toegenomen. Er zijn meer slimme en georganiseerde cybercriminelen bij gekomen. Voorheen deden ze alleen aan kleine aanvallen van korte duur om snel geld te verdienen maar dat is nu veranderd.

Cybercriminelen hebben hun methodes sterk verbeterd zoals de ‘spearphishing’ methode. Bij spearphishing wordt een specifiek bedrijf benaderd via e-mail of telefoon en wordt er geprobeerd om vertrouwelijke informatie los te krijgen. Hierbij lijkt het bericht van een persoon te komen die in dezelfde organisatie werkt als de ontvanger van het bericht.

Onder criminelen is het gebruik van ransomware in het afgelopen jaar ook gestegen. Ransomware is een chantagemethode door middel van malware. Dat is een programma die uw computer, laptop of de gegevens die erop staan blokkeert en vraagt of u vervolgens geld wilt sturen om de computer weer te ‘bevrijden’. Doordat dit ook gemakkelijker is geworden worden niet alleen uw bestanden op uw lokale schijf versleuteld maar ook de databases, back-up en bestanden op uw netwerkschijf.

Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime maar toch kunt u zelf van alles doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Hieronder ziet u tien handige tips om dit te voorkomen.

  1. Gebruik een goede virusscanner

Een goede virusscanner voorkomt al veel narigheid, maar slimme criminelen blijven de virusscanners altijd één stap voor.

  1. Niet iedereen hoeft alles te weten

De meeste gevoelige privéinformatie zet de slimme gebruiker niet meer zomaar op internet. Maar realiseer ook eens hoe gevaarlijk onschuldig lijkende informatie kan zijn.

  1. Bedenk goede wachtwoorden

Werk met sterke wachtwoorden en gebruik een wachtwoordmanager in de browser om deze te beheren.

  1. Beveilig je netwerk

Nog veel te veel mensen hebben een open draadloos netwerk. Hierdoor kunnen mensen die u niet kent gemakkelijk via uw netwerk illegale dingen downloaden en lijdt u erdoor.

  1. Pas op met mail

Gebruik een goed spamfilter of een dienst Als Hotmail of Gmail. Die filteren de ergste troep er wel uit. Maar er komt genoeg doorheen. Denk goed na voordat u een bijlage gaat downloaden, ook als die van een vriend komt.

  1. Maak back-ups

Maak dagelijks back ups en test ze. Zorg er daarbij voor dat u met de back-up uw gehele systeem terug kunt zetten.

  1. HTTPS – altijd even checken

Controleer of bij gevoelige handelingen het adres in uw browser klopt. Beveiligde verbindingen, zoals met uw web mail of met banken, worden voorafgegaan door https:// in plaats van http://. Door te klikken op het groene vakje krijgt u informatie over de uitgever van de website.

  1. Klik niet zomaar op OK

Veel mensen klikken waarschuwingen weg zonder ze te lezen of klikken bij het installeren van nieuwe software steeds op Volgende. Op die manier krijgt u makkelijk spyware of andere troep op uw computer. Als u de waarschuwing van uw virusscanner steeds weg klikt, kan een virus toch zijn werk doen.

  1. Te mooi om waar te zijn? Niet waar!

Bij het handelen op internet moet u extra voorzichtig zijn. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij meestal niet waar.

  1. Geloof niet alles wat je leest

Banken of bedrijven vragen nooit naar uw wachtwoord per mail. Ieder mailtje waarin men vraagt om uw wachtwoord of gebruikersnaam is dus gevaarlijk. De vele mails met waarschuwingen zijn bijna altijd hoaxen, die bedoeld zijn om het internet te vertragen, vervuilen en soms zelf virussen bevatten.

BronMetronieuws , NU , NRC , breda.nieuws

Grootste schadeclaim ooit

 

MasterCard® heeft de grootste schadeclaim ooit aan zijn broek hangen van wel 16,5 miljard euro. De claim heeft betrekking op de periode van 1992 tot 2008, waarin de Britse consumenten teveel betaald hebben.

Dit is de grootste schadeclaim in de Britse geschiedenis. Het blijkt dat de MasterCard® kaarthouders in die periode teveel hebben betaald voor de transactiekosten van de kaart. U kunt begrijpen dat de Britse consument hier niet blij mee is.

Het advocatenkantoor Quinn Emanuel is het advocatenkantoor wat de schadeclaim gaat afhandelen. Het kantoor baseert zich op de uitspraken die er gedaan zijn door het Europese Hof waarin is aangegeven dat de prijzen onwettig hoog waren. En de consumenten te veel betaal
d hebben.

Valt dit nog op te lossen?

Advocaten verwachten in 2018 een rechtszaak. Tenzij MasterCard® in de tussentijd met een passende oplossing komt. Mocht dit het geval zijn dan vervalt de rechtszaak. Volgens MasterCard® heeft de schadeclaim weinig kans van slagen. Dit baseren ze op eerdere zaken van MasterCard® VS. Die zijn zo goed als afgewezen door de Amerikaanse rechtbank.

Bang dat u heeft teveel betaald?

Er is een tijd geweest dat de Nederlandse consument dacht zij ook teveel zouden hebben betaald. MasterCard® heeft destijds echter de Nederlandse prijzen aangepast. Consumenten van MasterCard® hoeven zich dus geen zorgen meer te maken. De prijzen die nu gehanteerd worden voor de transacties met de MasterCard® zijn niet langer onwettig hoog.

Bron: De Standaard , NOS